TÜRKİYE’nin TARIM POLİTİKASI Mehmet HARPUTLUOĞLU – UGSAM Araştırmacısı TARIM Tarım, gerekli yararlı bitkileri yetiştirmek amacıyla toprak üzerinde yapılan çalışmaların bütünü demektir. Selçuklu ve Osmanlı buna ziraat demiştir. Arapça “muvaffakiyet, güç durumdan kurtulma” anlamlarına da gelen “felaha” kelimesinden türemiştir. Anadolu toprakları yüzyıllardır Hitit, Selçuklu, Akkoyunlu ve Osmanlı gibi büyük …
Daha fazla okuABD – TÜRKİYE İLİŞKİLERİNDE BİR BAŞKA DÖNEMEÇ
ABD- TÜRKİYE İLİŞKİLERİNDE BİR BAŞKA DÖNEMEÇ Ülkemize ve İslam dünyasına verdiği zararlarla karşımıza çıkan Amerika Birleşik Devletleri son zamanlarımızda yeni bir kriz oluşturarak yine ülke gündemimizde yerini aldı. Özellikle ekonomimizde önemli ölçüde sarsıntı oluşturan ve günlük hayatımızda gün geçtikçe etkisini hissettiren kriz ortamının kaynağı “Yaptırım Kararı Krizi” olmuştur. Elbette bu …
Daha fazla okuBOR
BOR 1. TARİHÇESİ İlk olarak 4000 yıl önce Tibet’te Babillilerin değerli eşyaların ergitilmesinde, Eski Yunan ve Romalıların zemine serperek arena temizlemede, Mısırlıların ise mumyalamada borun çeşitli tuzlarını kullandıkları bilinmektedir. 875’te ise Araplar bor tuzlarını kullanarak ilaç yapmıştır. 1830’da İtalya’da borik asit üretimi başlamış ve 1852’de ise Şili’de boraks madenciliği …
Daha fazla okuKıbrıs Dosyası
Bir uçak gemisi düşünün dünyanın en büyüğü olsun. Üzerine onlarca değil, gerekirse yüzlerce, binlerce uçak yerleştirilebilsin. Birkaç yüz asker değil, on binlercesi bir anda bu gemide olsun. Başta taze gıda olmak üzere, iğneden ipliğe ihtiyaç duyulabilecek birçok şey on yıllarca karaya çıkılmadan yine bu geminin sunduğu imkânlarla karşılanabilsin. Üstelik herhangi …
Daha fazla oku